torstai 12. huhtikuuta 2018

Camera Obscura -tapahtuma nuorille


Heipat vaan ja mukavaa pakkasen piristämään huhtikuun aamua kaikille blogin lukijoille.
Olin tänään heti aamutuimaan kuvaamassa camera obscura -nimistä arvokasvatustapahtumaa
seurakuntakeskuksella. Kerronpa nyt hiukan aamun tapahtumasta.

                                              Tapahtuma järjestettiin pimennetyssä tilassa

 Camera Obscura laitteena. Mitä tämä sanahirviö camera obscura oikein tarkoittaa? Näin savolaesen äijän suussa aika mongerrusta sanan lausuminen. Camera obscura tarkoittaa lyhyesti nykyisen kameran " esi-isää." Laatikon sivuun tehdyn reiän kauttaa heijastuu kuva ylösalaisin vastapäiseen seinään. Se perustuu optiseen ilmiöön. Camera obscura ei siis ole mikään uusi keksintö. Jo 1600-luvulla maailmantaiteen eräs suurimmista mestareista hollantilainen Johannes Vermeer (1632-1675) käytti camera obscuraa maalauksiensa apuna. Vermeer tunnetaan erityisesti kuuluisimmasta maalauksestaan " Tyttö & helmikorvakoru", jota voi ihailla Haagin taidemuseossa.
                                                   Camera Obscura ja sen toimintaperiaate


Itse obscura -tapahtumana puolestaan on siis arvo- ja terveyskasvatustapahtuma ala-asteen kuudeluokkalaisille, mutta myös hiukan vanhemmille. Pääsääntöisesti se on tarkoitettu 12-17 vuotiaille nuorille. Camera obscura on sekä ulkoapäin tapahtuvaa ohjausta että oppilaasta itsestään lähtevää kehitystä. Obscura mielikuvaseikkailu perustuu omalla tavallaan elämyksiin, jossa ihminen joutuu löytämään jännittävässä ja lähes pimeässä, itselleen uudessa tilanteessa itsestään uusia puolia ja voimavaroja sekä omia vahvuuksiaan.
                                               Myös opettaja testasi obscura seikkailun

Varkaudesa camera obscura seikkailua on järjestetty jo seitsemän vuotta peräkkäin. Tänään aamulla oli vuorossa Repokankaan ala-asteen kuudesluokka. Osan kasvoilta paistoi hienoinen jännitys, joka on ymmärrettävää, kun tilanne on uusi ja ehkä hiukan pelotavakin. Itsekin pääsin myös tämän "radan" testaamaan ja siellä olikin mitä mielenkiintoisimpia asioita. Siinä siis päähän tulee kuulokkeet, jossa seikkailusta kerrotaan noin 10 minuutin pätkä. Vaiheittain tullaan eri huoneisiin ja kuulokkeista kuuluu ohjeistus, mitä missäkin huoneessa kuuluu milloinkin tehdä. Loppuratkaisu onkin mielenkiintoinen ja arvoituksellinen. Ja uskoakseni juuri siitä syystä järjestävä taho ei halua kuvia tai muita talleinta, éttä loppuratkaisu ei paljastuisi. Mutta erittäin suositeltavaa käydä kokeilemassa kaikki 12-17 ikäryhmiin kuuluvat.
Nyt onki maha täynnä lihasoppaa ja jatkan tässä muita juttuja. Adios amigos ja amiga seuraavaan kertaan.


-Tommy-
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti