torstai 22. syyskuuta 2016

Perusasiat kuntoon

Maaseutu voimavaraksi tilaisuus järjestettiin 21.9.16. Viljolahdessa. Tilaisuuden vetäjinä toimivat Mikko Korpela ja Toni Pienonen Jyväskylän Business Arenasta. Työpajoissa käsiteltiin maaseudun mahdollisuuksia Varkauden kaupungin kehittämiseen. Käytännön työkaluna oli PESTE-menetelmä. Tässä menetelmässä avaimena oli osallistuminen ja ryhmätyöskentely. Menetelmässä P tarkoittaa poliittista, E ekonomista, S sosiaalista, T teknistä ja E ekologista näkökantaa asioihin.

Ryhmät ovat vaihtamassa pöytiään.
Aluksi osallistujat jaettiin viiteen ryhmään, jotka laitettiin kaikki eri pöytien ääreen. Jokaisessa pöydässä oli eri aihe, josta keskusteltiin ja kirjoitettiin ajatuksia paperille. Ideointi oli vapaata eikä huonoja ajatuksia ollut olemassa. Sitten vaihdettiin pöytiä ja seuraava ryhmä sai jatkaa siitä, mihin edellinen jäi. Näin kaikki kävivät läpi jokaisen viidestä lähestymistavasta.

Tilaisuudessa päästiin keskustelemaan avoimesti erilaisten ihmisten kanssa uusista trendeistä ja hiljaisista signaaleista maaseudun voimavarojen näkökantilta. Keskustelu eri-ikäisten ja eri ammattikuntia edustavien ihmisten kanssa auttoi avaamaan aihealueita uusista näkökulmista. Keskustelu toimikin todella hyvin ja kävi vilkkaana.


Monissa keskusteluissa tuli esille uusi ekologisuus trendi, luomuruuat, suomalaiset puhtaat tuotteet, puhdas energia ja suomalainen puu. Joissain pöydissä tuli esiin ihan uusia ideoita. Esimerkiksi yhdessä pöydässä keskusteltiin etätyöhön liittyvistä Pop-up tiloista, joihin eri etätyöläiset voisivat tulla välillä työskentelemään yhdessä.

Suurimmiksi epäkohdiksi ihmiset kokivat kuitenkin perusasiat. Sähköjen katkeaminen koettiin isoksi ongelmaksi, myös internet-yhteyksiä ja liikenneverkkoa haluttiin parantaa.

Niilo Pulkkinen avaa ryhmänsä ajatuksia muille osanottajille

Tilaisuudessa oli Kangaslammin Kyläyhdistys ry:n edustaja Niilo Pulkkisen mukaan hyvää se, että asiat käytiin läpi osa-alueittain, joista sitten muodostettiin kokonaisuus. Hänen mielestään tämä selventää sitä, mikä tavoitteen pitäisi olla. Hän olisi kuitenkin toivonut enemmän osanottajia pohtimaan asioita. Hänen mielestään Kangaslampi on jäänyt päättäjien osalta hieman unholaan.

Varkauden nuorisopalvelujen nuorten osallistujaryhmä koostui nuorisovaltuusto Wanuvan jäsenistä ja Kuoppakankaan ja Päiviönsaaren oppilaskunnan hallituksen jäsenistä. Nuorisopalvelujen puolelta mukana olivat media-assistentti Vili Koivu ja osallisuuskoordinaattori Anneli Heikkinen. Varkauden perhetyötä edusti nuorisopalvelujen tiimissä Jaana Nissinen.


 Vili Koivu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti