torstai 28. helmikuuta 2019

Nuorten Ehkäisy


Menimme po1ntin kanssa ohjaamolle (tiistaina 12.2.2019) tapaamaan ehkäisyneuvolan terveydenhoitajan, Sini Pulliaisen. 

Sinin työhön kuuluu nuorten valistaminen sukupuolitautien ja ehkäisyyn liittyvissä asioissa. Hänen toimipisteensä on vaihtelevasti Varkauden sairaalassa sekä ammattikoulussa.

Tarkoituksenamme oli kuvata ja haastatella Siniä hänen työstään, sekä saada enemmän tietoa kyseisistä aiheista.

Saimme heti lämpimän vastaanoton ohjaamolla Siniltä. Pienen tutustumisen jälkeen menimme haastattelemaan häntä toiseen huoneeseen. 

Kohderyhmänä toimii nuoret ja nuoret aikuiset, joista nuoret pojat ja miehet ovat vaikein kohderyhmä tavoittaa. Tilannetta kuitenkin helpottaa todella paljon, että Sini ottaa kaikki asiat vastaan lämpimästi ja ilman minkäänlaisia ennakkoluuloja. Jos kuitenkaan hävettää ja ei uskallakkaan mennä vastaanotolle voit hänelle myöskin soittaa ilman nimeä, jos on avun tarvetta.

Ehkäisymenetelmiä on monelaisia. Ensisijainen ehkäisy on Kondomi koska sillä voi suojata itsensä sukupuolitaudeilta. Myös suuseksin aikana tulisi käyttää suojaa, koska siinäkin altustuu sukupuolitaudille jos kumppanilla on sellainen. Nuorille naisille löytyy esim. pillerit, minipillerit, renkaat, kierrukkat ja ehkäisykapselit. Käytetyimmät ovat pilleri ja rinkula. Harva on vielä kysellyt miesten pillereistä. Ne ovat viellä niin kehitysasteella, joten markkinoilta ei oikein löydy vaihtoehtoja.

saimme paljon tietoa erilaisista ehkäisymenetelmistä. Yleisimmät, ovat pillerit ja niitä on olemassa paljon erilaisia vaihtoehtoja. Lisätietoa saat Siniltä. 
pillerit ovat ilmaisia alle 20 vuotialle ja kondomit alle 25-vuotiaille.


Sukupuolitauteja ovat klamydia, kondylooma, sukuelinherpes, kuppa, tippuri, mycoplasma genitalium, HIV-infektio, trikomoniaasi ja lymfogranuloma venerum. Joskus myös hepatiitti B luetaan seksitauteihin.

 Suomessa saatu tartunta on useimmiten klamydia.

Netistä on helppo etsiä tietoa ja kysyä neuvoa, mutta aina on varmempaa soittaa tai tulla suoraan käymään. Netistä voi saada helposti väärän diagnoosin. 

Sini on huomannut työnsä aikana että nuorista on tullut avoimempia ja uskaltavat tulla pyytämään apua. Hän suosittelee, että nuori aikuinen kävisi kerran vuodessa kontrollikäynnillä. Käynnillä on mahdollista kertoa omista huolistaan, pyytää neuvoa ehkäisyyn tai tutkituttaa itsensä, jos epäilee esim sukupuolitaudin saamista. Myös rinnat voidaan tutkia. Oman kumppanin kanssa voi tulla mukaan käynneille, kun mietitään esimerkiksi sopivaa ehkäisymenetelmää.Suositeltavaa on että tultaisiin aina kumppanin kanssa, koska ehkäisy on molempien vastuulla.

Jos käy kuitenkin niin että ehkäisyä ei ole ollut tai ehkäisy on pettänyt muista että ei ole hätää, koska on mahdollista ostaa apteekista jälkiehkäisypilleri. Jälkiehkäisypilleri pitää ottaa 72h sisällä, ehkäisyn pettämisen jälkeen. Jos onkin tullut raskaaksi Käydään läpi raskauden plussat ja miinukset nuorta painostamatta. Nuorelle annetaan paljon tukea, halusi hän pitää lapsen tai keskeyttää raskauden. 

Oli mukava huomata että nuorille on tarjolla apua sukupuolitauteihin ja ehkäisyyn liittyvissä asioissa. 
Ole rohkea ja avoin ehkäisyyn ja seksiin liittyvissä asioissa. 
Ja ota siniin yhteyttä reippaasti jos jokin painaa mieltä.


  • Lotta 


Ehkäisyneuvolan terveydenhoitaja

Sini Pulliainen 

Soittoaika ma-pe klo 12-13 

 Puh: 0447436694 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti